500 g silakkafileitä
Liemi:
5 dl vettä
1 dl etikkaa
1 rkl suolaa
Kastike:
2 dl kermaviiliä
1 dl majoneesia
1 tl wasabia
1 rkl sitruunamehua
1 tl suolaa
1 rkl sokeria
½ dl tillisilppua
½ dl ruohosipulisilppua
Ripottele silakkafileiden nahattomalle puolelle kevyesti suolaa.
Sekoita liemiaineet. Laita silakkafileet likoamaan kylmään liemeen 3-4 tunniksi. Säilytä jääkaapissa.
Sekoita kastikeaineet. Anna vetäytyä jääkaapissa silakoiden likoamisen ajan.
Valuta silakkafileet hyvin. Kääri rullalle ja lado rullat tiiviisti pitkulaiseen purkkiin tai pieneen, reunalliseen vuokaan. Kaada päälle kastike.
Anna maustua hyvin peitettynä jääkaapissa yön yli.
-Kodin kuvalehti 2.12.2010-
sunnuntai 6. maaliskuuta 2011
perjantai 4. maaliskuuta 2011
Karjalanpaisti
(5 - 6 annosta)
1 rs (800 g) Pirkka karjalanpaistilihoja
2 sipulia
2 - 3 porkkanaa
1 tl suolaa
10 maustepippuria
vettä
1. Kuori ja lohko sipulit. Kuori ja paloittele porkkanat reiluiksi paloiksi.
2. Pane voideltuun pataan tai vuokaan kerroksittain lihaa, sipulia ja porkkanoita, suolaa ja pippureita. Kaada vuokaan vettä sen verran, että lihat juuri ja juuri peittyvät.
3. Kypsennä 200 asteessa 1 1/2 - 2 tuntia. Peitä halutessasi kypsymisen loppuvaiheessa kannella. Tarjoa keitettyjen perunoiden tai perunasoseen kanssa. Lisäksi maistuvat puolukkahillo ja etikkakurkut.
-Pirkka.fi-
1 rs (800 g) Pirkka karjalanpaistilihoja
2 sipulia
2 - 3 porkkanaa
1 tl suolaa
10 maustepippuria
vettä
1. Kuori ja lohko sipulit. Kuori ja paloittele porkkanat reiluiksi paloiksi.
2. Pane voideltuun pataan tai vuokaan kerroksittain lihaa, sipulia ja porkkanoita, suolaa ja pippureita. Kaada vuokaan vettä sen verran, että lihat juuri ja juuri peittyvät.
3. Kypsennä 200 asteessa 1 1/2 - 2 tuntia. Peitä halutessasi kypsymisen loppuvaiheessa kannella. Tarjoa keitettyjen perunoiden tai perunasoseen kanssa. Lisäksi maistuvat puolukkahillo ja etikkakurkut.
-Pirkka.fi-
Joulun hedelmäsalaatti
3 verigreippiä
4 luumua
200 g vadelmia
terttu tummia ja vaaleita viinirypäleitä
Mausteliemi:
1 kanelitanko
½ dl vettä
1 dl sokeria
1 limetin mehu ja kuori
Piparkakkukastike:
200 g maustamatonta tuorejuustoa
1 dl smetanaa
2 tl piparkakkumaustetta
1 tl vaniljasokeria
1-2 rkl sokeria
Valmista mausteliemi. Kaada vesi ja sokeri kattilaan ja anna kiehahtaa. Lisää kanelitanko. Pese limetti huolellisesti ja raasta sen kuori. Purista mehut ja lisää kuoriraaste ja limetinmehu sokeriliemeen. Anna vielä kiehua hiljalleen muutama minuutti. Anna jäähtyä. Pese hedelmät huolellisesti. Kuori verigreippi kalvottomiksi lohkoiksi. Leikkaa luumut viipaleiksi. Halkaise viinirypäleet ja poista niistä siemenet. Asettele paloitellut hedelmät ja vadelmat tarjoiluvadille ja kaada täysin jäähtynyt mausteliemi niiden päälle. Anna hedelmien maustua kylmässä hetken aikaa. Sekoita piparkakkukastikkeen aineet keskenään ja tarjoile maustuneen ja viileän hedelmäsalaatin kanssa.
-Yhteishyvä 12/03-
4 luumua
200 g vadelmia
terttu tummia ja vaaleita viinirypäleitä
Mausteliemi:
1 kanelitanko
½ dl vettä
1 dl sokeria
1 limetin mehu ja kuori
Piparkakkukastike:
200 g maustamatonta tuorejuustoa
1 dl smetanaa
2 tl piparkakkumaustetta
1 tl vaniljasokeria
1-2 rkl sokeria
Valmista mausteliemi. Kaada vesi ja sokeri kattilaan ja anna kiehahtaa. Lisää kanelitanko. Pese limetti huolellisesti ja raasta sen kuori. Purista mehut ja lisää kuoriraaste ja limetinmehu sokeriliemeen. Anna vielä kiehua hiljalleen muutama minuutti. Anna jäähtyä. Pese hedelmät huolellisesti. Kuori verigreippi kalvottomiksi lohkoiksi. Leikkaa luumut viipaleiksi. Halkaise viinirypäleet ja poista niistä siemenet. Asettele paloitellut hedelmät ja vadelmat tarjoiluvadille ja kaada täysin jäähtynyt mausteliemi niiden päälle. Anna hedelmien maustua kylmässä hetken aikaa. Sekoita piparkakkukastikkeen aineet keskenään ja tarjoile maustuneen ja viileän hedelmäsalaatin kanssa.
-Yhteishyvä 12/03-
Joulun hedelmäkakku
65 g sukaattia
65 g appelsiininkuoria
75 g punaisia sokerikirsikoita
1 dl sultana rusinoita
1 dl kuivattuja aprikooseja pilkottuna
1 dl mantelirouhetta
1 dl pähkinärouhetta
2 dl vaaleaa rommia
200 g voita
1 dl tummaa sokeria
1 dl vaaleaa sokeria
3 kananmunaa
4 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
1 tl neilikkaa
1 tl kanelia
1 tl kardemummaa
Sekoita kulhossa kuivatut hedelmät, manteli ja pähkinärouhe. Kaada rommi päälle ja anna maustua yön yli. Vaahdota pehmeä voi ja sokerit. Lisää munat yksitellen hyvin vatkaten. Sekoita keskenään kuivat aineet ja kaada se sekoittaen taikinaan. Kaada taikina voideltuun ja jauhotettuun kakkuvuokaan. Kypsennä +175 C:ssa uunissa 1 tunti. Kumoa kakku ja jäähdytä se. Kiedo folioon ja anna maustua viikon verran jääkaapissa ennen tarjoilua.
-Tekstitv-
65 g appelsiininkuoria
75 g punaisia sokerikirsikoita
1 dl sultana rusinoita
1 dl kuivattuja aprikooseja pilkottuna
1 dl mantelirouhetta
1 dl pähkinärouhetta
2 dl vaaleaa rommia
200 g voita
1 dl tummaa sokeria
1 dl vaaleaa sokeria
3 kananmunaa
4 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
1 tl neilikkaa
1 tl kanelia
1 tl kardemummaa
Sekoita kulhossa kuivatut hedelmät, manteli ja pähkinärouhe. Kaada rommi päälle ja anna maustua yön yli. Vaahdota pehmeä voi ja sokerit. Lisää munat yksitellen hyvin vatkaten. Sekoita keskenään kuivat aineet ja kaada se sekoittaen taikinaan. Kaada taikina voideltuun ja jauhotettuun kakkuvuokaan. Kypsennä +175 C:ssa uunissa 1 tunti. Kumoa kakku ja jäähdytä se. Kiedo folioon ja anna maustua viikon verran jääkaapissa ennen tarjoilua.
-Tekstitv-
Karjaton paisti
2 dl soijapaloja tai seitanpaloja
1 iso sipuli
2 kuorittua porkkanaa lohkoina
valkopippuria
mustapippuria
3 laakerinlehteä
1 kasvisliemikuutio
öljyä
vettä
1. Kiehauta vesi kattilassa. Lisää kiehuvaan veteen soijapalat tai marinoidut seitanpalat. Paloittele porkkanat ja halkaise kuoritut sipulilohkot ja lisää ne sekaan. Lisää mausteet
2. Anna kiehua noin 15 minuuttia. Kiehumisen jälkeen voit antaa ruuan maustua kattilassa vielä hetken.
-Animalia-
1 iso sipuli
2 kuorittua porkkanaa lohkoina
valkopippuria
mustapippuria
3 laakerinlehteä
1 kasvisliemikuutio
öljyä
vettä
1. Kiehauta vesi kattilassa. Lisää kiehuvaan veteen soijapalat tai marinoidut seitanpalat. Paloittele porkkanat ja halkaise kuoritut sipulilohkot ja lisää ne sekaan. Lisää mausteet
2. Anna kiehua noin 15 minuuttia. Kiehumisen jälkeen voit antaa ruuan maustua kattilassa vielä hetken.
-Animalia-
Pestosarvet
Taikina:
6 dl vehnäjauhoja
1 pkt kuivahiivaa
½ tl suolaa
2½ dl vettä
2 rkl öljyä
Täyte:
200g aurinkokuivattuja tomaatteja
1 dl pinjansiemeniä
kourallinen tuoretta basilikaa
oliiviöljyä
1 dl mustia oliiveja
(sulavaa soijajuustoa)
Sekoita kuivahiiva ja suola jauhoihin ja lisää kädenlämpöinen vesi kahdessa erässä taikinan joukkoon. Lisää loppuvaiheessa öljy ja alusta taikina loppuun. Anna kohota. Soseuta peston ainekset keskenään. Lisää samalla seokseen oliiviöljyä sen verran, että kaikki ainekset soseutuu tasaisesti. Pilko oliivit renkaiksi ja lisää ne peston joukkoon. Kauli kohonnut taikina n. ½ cm paksuksi pyöreäksi levyksi ja leikkaa 8 osaan.
Asettele jokaisen kolmiopalan päälle noin 2 tl pestoa ja hiukan soijajuustoraastetta ja kääri sarviksi. Voitele sarvet makeuttamattomalla soijamaidolla (ja halutessasi ripottele päälle esim. Unikonsiemeniä). Paista sarvia 225˚C 10-12 minuttia.
Vinkki! Ylijääneen täytteen voit käyttää esimerkiksi spagettikastikkeena, pizzan pohjalla tai lasagnen täytteenä!
-Animalia.fi-
6 dl vehnäjauhoja
1 pkt kuivahiivaa
½ tl suolaa
2½ dl vettä
2 rkl öljyä
Täyte:
200g aurinkokuivattuja tomaatteja
1 dl pinjansiemeniä
kourallinen tuoretta basilikaa
oliiviöljyä
1 dl mustia oliiveja
(sulavaa soijajuustoa)
Sekoita kuivahiiva ja suola jauhoihin ja lisää kädenlämpöinen vesi kahdessa erässä taikinan joukkoon. Lisää loppuvaiheessa öljy ja alusta taikina loppuun. Anna kohota. Soseuta peston ainekset keskenään. Lisää samalla seokseen oliiviöljyä sen verran, että kaikki ainekset soseutuu tasaisesti. Pilko oliivit renkaiksi ja lisää ne peston joukkoon. Kauli kohonnut taikina n. ½ cm paksuksi pyöreäksi levyksi ja leikkaa 8 osaan.
Asettele jokaisen kolmiopalan päälle noin 2 tl pestoa ja hiukan soijajuustoraastetta ja kääri sarviksi. Voitele sarvet makeuttamattomalla soijamaidolla (ja halutessasi ripottele päälle esim. Unikonsiemeniä). Paista sarvia 225˚C 10-12 minuttia.
Vinkki! Ylijääneen täytteen voit käyttää esimerkiksi spagettikastikkeena, pizzan pohjalla tai lasagnen täytteenä!
-Animalia.fi-
Seitankinkku
Kuivat aineet:
4dl vehnägluteenia
0,5dl soijajauhoa
0,5dl oluthiivahiutaleita
3tl suolaa
1/8 tl cayennepippuria
1 tl sitruunapippuria
(1 tl jauhelihamaustetta)
1/2 tl maustepippuria
1/2 tl neilikkaa
3-4 tl paprikajauhetta
1/2 tl jauhettua mustapippuria
Tofumössö:
2,5 - 3 dl vettä
3 rkl soijakastiketta
150 g tofua
1 rkl öljyä
3 rkl seesamöljyä
0,5 dl sinappia
1-3 valkosipulinkynttä
Sekoita kuivat aineet keskenään kulhossa. Tehosekoita tofu ja 2 dl vettä. Lisää 1 dl vettä ja muut aineet ja sekoita vielä hetki. Yhdistä tofumössö ja kuivat aineet hitaasti vaivaten. Muotoile "kinkku", kääri folioon ja laita uuniin 160 asteeseen 1,5 tunniksi. Kinkun voi syödä heti, mutta on huomattavasti parempaa yön yli levänneenä.
-oikeuttaeläimille.net-
4dl vehnägluteenia
0,5dl soijajauhoa
0,5dl oluthiivahiutaleita
3tl suolaa
1/8 tl cayennepippuria
1 tl sitruunapippuria
(1 tl jauhelihamaustetta)
1/2 tl maustepippuria
1/2 tl neilikkaa
3-4 tl paprikajauhetta
1/2 tl jauhettua mustapippuria
Tofumössö:
2,5 - 3 dl vettä
3 rkl soijakastiketta
150 g tofua
1 rkl öljyä
3 rkl seesamöljyä
0,5 dl sinappia
1-3 valkosipulinkynttä
Sekoita kuivat aineet keskenään kulhossa. Tehosekoita tofu ja 2 dl vettä. Lisää 1 dl vettä ja muut aineet ja sekoita vielä hetki. Yhdistä tofumössö ja kuivat aineet hitaasti vaivaten. Muotoile "kinkku", kääri folioon ja laita uuniin 160 asteeseen 1,5 tunniksi. Kinkun voi syödä heti, mutta on huomattavasti parempaa yön yli levänneenä.
-oikeuttaeläimille.net-
Pähkinätäytteiset uuniomenat
6 annosta
6 happoista omenaa
1 dl kaurahiutaleita
3 rkl mantelirouhetta
2 rkl margariinia
1½ rkl sokeria
2 tl kanelia
Pinnalle:
1 dl tummaa siirappia
4 rkl vettä
Pese omenat ja poista siemenkodat. Sekoita kaurahiutaleet, mantelirouhe, pehmeä rasva ja sokeri ja kaneli. Nosta omenat uunivuokaan. Täytä omenakolot seoksella ja valuta omenoiden päälle tasaisesti siirappi. Kaada vesi uunivuoan pohjalle. Kypsennä omenat 200 asteisessa uunissa noin 30 minuuttia. Valele omenoita kypsennyksen aikana muutaman kerran vuokaan valuneella liemellä. Tarjoa vaniljakastikkeen tai jäätelön kanssa.
-Yhteishyvä 12/09-
6 happoista omenaa
1 dl kaurahiutaleita
3 rkl mantelirouhetta
2 rkl margariinia
1½ rkl sokeria
2 tl kanelia
Pinnalle:
1 dl tummaa siirappia
4 rkl vettä
Pese omenat ja poista siemenkodat. Sekoita kaurahiutaleet, mantelirouhe, pehmeä rasva ja sokeri ja kaneli. Nosta omenat uunivuokaan. Täytä omenakolot seoksella ja valuta omenoiden päälle tasaisesti siirappi. Kaada vesi uunivuoan pohjalle. Kypsennä omenat 200 asteisessa uunissa noin 30 minuuttia. Valele omenoita kypsennyksen aikana muutaman kerran vuokaan valuneella liemellä. Tarjoa vaniljakastikkeen tai jäätelön kanssa.
-Yhteishyvä 12/09-
Omenakanelitortut
16 kpl
500 g lehtitaikinalevyjä
Täyte:
3-4 omenaa
1 dl paistonkestävää omenamarmeladia
2 tl vettä
1 tl kanelia
Koristeluun:
tomusokeria
Sulata taikinalevyt pakkauksen ohjeen mukaan. Kauli palat hiukan ohuemmiksi ja leveämmiksi paloiksi. Leikkaa levyt kahteen osaan. Pese omenat huolellisesti ja leikkaa ne kuorineen ohuiksi viipaleiksi. Nosta omenaviipaleita viuhkan muotoon taikinalevyjen päälle. Notkista omenamarmeladia hiukan vedellä ja sivele seosta omenien päälle. Ripottele pinnalle kanelia. Nosta tortut pellille leivinpaperin päälle ja paista 225 asteessa 12-15 minuuttia. Sirottele jäähtyneille tortuille tomusokeria.
Vihje: Voit vielä halutessasi ripotella reunoille raesokeria.
-Yhteishyvä 12/04-
500 g lehtitaikinalevyjä
Täyte:
3-4 omenaa
1 dl paistonkestävää omenamarmeladia
2 tl vettä
1 tl kanelia
Koristeluun:
tomusokeria
Sulata taikinalevyt pakkauksen ohjeen mukaan. Kauli palat hiukan ohuemmiksi ja leveämmiksi paloiksi. Leikkaa levyt kahteen osaan. Pese omenat huolellisesti ja leikkaa ne kuorineen ohuiksi viipaleiksi. Nosta omenaviipaleita viuhkan muotoon taikinalevyjen päälle. Notkista omenamarmeladia hiukan vedellä ja sivele seosta omenien päälle. Ripottele pinnalle kanelia. Nosta tortut pellille leivinpaperin päälle ja paista 225 asteessa 12-15 minuuttia. Sirottele jäähtyneille tortuille tomusokeria.
Vihje: Voit vielä halutessasi ripotella reunoille raesokeria.
-Yhteishyvä 12/04-
Lohileivät
4-6 hengelle
2 dl kevyttä ranskankermaa
1 tl sitruunamehua
1 tl sinappia
6 viipaletta rouheista ruisleipää
100 g savulohta
100 g graavilohta
50 g kirjolohenmätiä
rouhittua mustapippuria
tillisilppua
1. Sekoita keskenään ranskankerma, sitruunamehu ja sinappi. Leikkaa leipäviipaleet kolmioiksi ja voitele ne ranskankermaseoksella.
2. Asettele osalle leivistä savulohta ja osalle graavilohta. Koristele leivät mädillä ja ripottele pinnalle pippuria tai tillisilppua.
-Kotivinkki 2010-
2 dl kevyttä ranskankermaa
1 tl sitruunamehua
1 tl sinappia
6 viipaletta rouheista ruisleipää
100 g savulohta
100 g graavilohta
50 g kirjolohenmätiä
rouhittua mustapippuria
tillisilppua
1. Sekoita keskenään ranskankerma, sitruunamehu ja sinappi. Leikkaa leipäviipaleet kolmioiksi ja voitele ne ranskankermaseoksella.
2. Asettele osalle leivistä savulohta ja osalle graavilohta. Koristele leivät mädillä ja ripottele pinnalle pippuria tai tillisilppua.
-Kotivinkki 2010-
Tilaa:
Blogitekstit (Atom)